EVO KOLIKO ČESTO BI TREBALO DA SE TUŠIRATE: Ova izjava DERMATOLOGA će vas OSTAVITI BEZ TEKSTA
Ilustracija, Foto: Profimedia

ni ne slutite

EVO KOLIKO ČESTO BI TREBALO DA SE TUŠIRATE: Ova izjava DERMATOLOGA će vas OSTAVITI BEZ TEKSTA

Jednostavno pitanje na mreži: "koliko često treba da se tuširamo" iznedrilo zanimljive podatke

Objavljeno:

Za neke, tuširanje ili kupanje je sastavni deo svakodnevne rutine, kao i oblačenje, doručak, umivanje ili odlazak u teretanu. Zahvaljujući društvenim mrežama i debatama koje se često povedu i po pitanju jednostavnih životnih navika, ova najčešća životna aktivnosta - tuširanje - izazvala je ogromnu raspravi na mrežama.

Naime, kako prenosi "Mirror", pratioci nisu mogli da se slože o tome koliko često ljudi treba da se tuširaju. Jedna žena je napisala:

– Lično, tuširam se jednom dnevno – po mogućnosti rano ujutru da bih sveža započela dan, ali sa ovim vrućinama više i ne brojim koliko puta tokom dana to činim u pokušaju da skinem znoj sa kože i rashladim se. A, vi? - postavila jednostavno pitanje na mreži.

I ne samo da korisnici ne mogu da se slože u odgovorima, već su se njihovi odgovori kretali od jedne krajnosti do druge. Neko je napisao:

- Od nedavno, ja se tuširam dva puta dnevno, dok su neki izneli da se "peru na sat", a neki jednom ili dva puta nedeljno.

Oni koji posećuju svakodnevno teretanu tuširaju se i tri puta tokom dana, a jedan korisnik je pronašao sredinu, pa tvrdi da se tušira i drugi put tokom dana samo ako smatra da je to neophodno. Ima odgovora koji su uzimali u obzir povećane troškove života, poskupljenja, trenutnu ekonomsku krizu, pa su u skladu sa tim bili skromni u svojim odgovorima.

Bilo je i onih koji su se osvrnuli na kovid, pa je jedan korisnik napisao da se pre pandemije tuširao svaki dan, ponekad dva puta dnevno, a tokom karantina se zapustio i ulenjio, pa je prolazilo i od četiri do pet dana između dva tuširanja.

Poznavaoci teme i stručnjaci sa sajta "Today.com" kažu da pravih naučnih dokaza koji bi tvrdili da morate da se okupate ili istuširate nakon određenog vremenskog perioda nema - to je uglavnom stvar ličnih preferencija,

Tuširanje
foto: Profimedia

- To koliko često treba da se tuširate zavisi od brojnih faktora, uključujući vašu kožu, godine i nivo aktivnosti. Generalno, trebalo bi da se tuširate, kupate ili čistite svaka dva do tri dana. Međutim, ako vežbate ili se bavite aktivnostima u kojima se mnogo znojite, možda ćete morati da se tuširate češće - rekla je dr Angela Lamb, direktorka dermatološkog fakulteta Vestside Mount Sinai.

Možemo li preterati u tuširanju

Prečesto tuširanje takođe može izazvati neke probleme: sušenje kože i može se poremetiti barijera kože, što znači da možete sebe činiti sklonijim infekcijama ako se previše perete, jer je koža zaštićena nekim zaista korisnim prirodnim bakterijama i stvarima koje je štite . Tako da, kako navodi doktorka, bično tuširanje više puta dnevno nije dobra ideja.

Šta se preporučuje od sapuna i kupki

Dr Lamb je rekla da kupke koje koristimo svakodnevno treba da budu na bazi krema jer dobro čiste i dalje hidriraju kožu. Takođe, ovakva kupka dubinski hidrira kožu. Prema navodima doktorke, najbolja je formula koja uključuje mešavinu hranljivih sastojaka i hidratantnih sredstava na bazi biljaka, koji se upijaju duboko u gornje slojeve kože kako bi pojačali hidrataciju.

Takođe i sapuni koji sadrže sastojke na bazi biljaka su veoma korisni kao i oni kojima na deklaraciji piše da sadrže formule sa ultrablagim sredstvima za čišćenje i hidratantnom kremom kako bi koža bila mekana i nahranjena.

00:40

SUD JE UTVRDIO DA JE SMRT IZVRŠENA NASILNIM PUTEM! Advokat za Kurir TV povodom smrti pacijenta: Lekar se branio NA OVAJ NAČIN!

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.