OVU FACU STE GLEDALI U SVIM JUGOSLOVENSKIM FILMOVIMA, A NE ZNATE NIŠTA O NJEMU: Ovo je prava ISTINA
Predrag Milinković, Foto: Print Screen Youtube/miloshsh

paŽnja

OVU FACU STE GLEDALI U SVIM JUGOSLOVENSKIM FILMOVIMA, A NE ZNATE NIŠTA O NJEMU: Ovo je prava ISTINA

Bio je poznat i po nadimku Dezmond zbog neverovatne fizičke sličnosti sa istoimenim batlerom iz klasičnog krimi stripa "Rip Kirbi" Aleksa Rejmonda (koga je i utelotvorio u ekranizaciji ovog stripa), a neki su ga znali i pod nadimkom "El Kabalero"

Objavljeno:

Predraga Prežu Milinkovića možda ne znate po imenu, ali njegovo lice sigurno pamtite. On je verovatno najpoznatiji epizodista sa ovih prostora, koji je skoro četiri decenije u omiljenim filmovima i serijama igrao batlere, obućare, poslastičare, psihologe, mesare i mnoga druga zanimanja.

Predrag Preža Milinković (1933-1998) zabeležen je u istoriji kinematografije kao najpoznatiji jugoslovenski filmski epizodista. Tihi gospodin čije lice jednostavno nije moguće zaboraviti ma koliko uloga bila mala.

Bio je poznat i po nadimku Dezmond zbog neverovatne fizičke sličnosti sa istoimenim batlerom iz klasičnog krimi stripa "Rip Kirbi" Aleksa Rejmonda (koga je i utelotvorio u ekranizaciji ovog stripa), a neki su ga znali i pod nadimkom "El Kabalero", pošto je jedno vreme bio odličan igrač flamenka. Preža zapravo nikada nije studirao glumu - bio je apsolvent na Filozofskom fakultetu, ali je bio veliki filmofil i put ga je naveo na tu stranu.

Jednom prilikom, na pitanje da li je ikada u karijeri odbio neku ulogu, Milinković je odgovorio: "Nisam, to nije u mojoj prirodi. Ja volim filmove i glumu i ne verujem da ću ikada odbiti neku ulogu".

1 / 5 Foto: Print Screen Youtube/miloshsh

U karijeri dugoj gotovo 40 godina odigrao je više od 200 najraznovrsnijih filmskih uloga i više od 100 uloga odigranih u TV serijama, dramama i amaterskim filmovima. Sarađivao je sa oko stotinu reditelja. Ali, dok su ga domaći reditelji zatrpavali ulogama batlera i konobara, bio je glavni glumac u dva strana filma - i to krimi filma. U jednom od njih Preža je igrao glavnog gangstera. Snimao je i u u Francuskoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Austriji... Moglo mu se, govorio je četiri strana jezika (engleski, francuski, španski i italijanski).

Usput je stajao uz glumačke veličine kakve su Đina Lolobriđida, Entoni Kvin, Orson Vels, Alen Delon.

Milinović je preminuo 1998. u 64. godini. Godinu dana ranije objavio je knjigu "Susreti" u kojoj opisuje druženja sa ljudima koji su mu se učinili posebno zanimljivim u toku rada na filmu. Tu je pisao kako je u Rusiji pio sa Robertom De Nirom, ili kako ga je zbunio proslavljeni reditelj Mikelanđelo Antonioni.

Pogledajte kako peva Andrija Milošević:

00:18

Glumac Andrija Milošević zapevao

(Espreso/Blic/Vladimir Miljanić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.