OVU RIBU SVI KUPUJEMO, A U NJOJ SE MOŽE NAĆI ŽIVA I TEŠKI METALI: Kada čujete šta će se DESITI, ZANEMEĆETE
Riba, Foto: Printscreen/Youtube/ Dare 2 Cook Now

paŽnja

OVU RIBU SVI KUPUJEMO, A U NJOJ SE MOŽE NAĆI ŽIVA I TEŠKI METALI: Kada čujete šta će se DESITI, ZANEMEĆETE

Stručnjaci savetuju da prednost date lososu, sardini, inćunu, somu, bakalaru, pastrmki, osliću

Objavljeno: 11:42h

Stručnjaci preporučuju ribu kao hranu za srce, mozak i oči. Neke vrste ribe su, ipak, predatori i svaštojedi, koji grabe sve što im dođe do usta, pa i štetnu živu. Stoga, kako bi se izbegla opasnost od trovanja, ne preporučuje se konzumacija određenih vrsta ribe, posebno ne deci i trudnicama. Često se otrovi mogu pronaći i u najskupljim ribljim specijalitetima – kao što je kavijar. S druge strane, neke zdravije i čistije vrste, mogu biti mnogo jeftinije.

Pesticidi, živa, teški metali – koje vrste zaobići?

Mora, okeani i neke reke su pune, zbog zagađenosti, teških metala, pesticida i žive. Kada riba unese živu, ona se veoma brzo veže za proteine u njenom telu. Vrste ribe sa neproverenim kvalitetom i neutvrđenim poreklom za koje je smatra da sadrže najveće koncentracije žive su, sabljarka, skuša, tuna, som, bakalar i jegulja, piše Everydayhealth. Smatra se da ekskluzivni kavijar, koji se pravi od riblje ikre, može biti otrovan, pa se u njemu mogu pronaći pesticidi, teški metali kao što je živa.

Neposredni simptomi trovanja organskom, metil-živom uključuju oštećenje perifernog vida, trnjenje ruku, stopala i područja oko usta, nedostatak koordinacije, oštećenje govora i sluha, slabost mišića.

Izbegavajte i meso ajkule koja se hrani namirnicama za koje se smatra da imaju dosta žive. Skušu mnogi preporučuju kao dobru ribu, ali ona je, kako tvrde stručnjaci, predator i ne bira šta jede. Babuška je slatkovodna riba, veoma prilagodiv svaštojed, smatra se da može biti štetna, posebno ako se lovi u zagađenim vodama.

1 / 5 Foto: Printscreen Youtube

Omega – 3 kiseline, vitamin D, vitamin B 12 – šta jesti?

Riba je puna dragocenih omega – 3 masnih kiselina, od kojih je jedna i dokosaheksaenska kiselina (DHA) iz ribe poput haringe i sardina.

DHA, jedna od tri vrste omega-3, nalazi se u visokim koncentracijama u mrežnjači, delu oka koji prepoznaje svetlost i šalje signale u mozak kako bismo mogli da vidimo.

Dovoljne količine DHA važne su za strukturu i funkciju mrežnjače. Smatra se da se DHA skuplja u mrežnjači još dok su bebe u maternici. Postoje neke pretpostavke da omega-3 takođe mogu da ublaže simptome suvog oka. Smatra se da omega – 3 kiseline iz ribe mogu da imaju značajnu ulogu u održavanju normalnog krvnog pritiska, da su dobra preventiva kod srčanih bolesti, da odlično deluju i na kognitivne funkcije mozga.

Stručnjaci savetuju da prednost date lososu, sardini, inćunu, somu, bakalaru, pastrmki, osliću.

Losos
foto: printscreen/youtube

Losos sadrži vitamin D, vitamin B12, selen, omega-3 masne kiseline. Stručnjaci preporučuju da birate uvek organski, koji ima svetliju, bledoružičastu boju.

Gde da pronađemo vitamin D? Koja hrana ga ima?

Sardine su jeftinije bogate su vitaminom D, zdravim mastima i kalcijumom. Preporučuje se i pastrmka slatkovodna vrsta ribe koja ne može živeti u zagađenom okruženju, pa zbog toga spada u najkvalitetnije ribe. Oslić je najzastupljenija morska riba, nije toliko masna, kao neke druge vrste, ali je bogata belančevinama i fosforom.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.