6 razloga zašto je tako važno plakati! (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

Ko kišna godina!

6 razloga zašto je tako važno plakati! (FOTO) (GIF)

Slane suze koje polako klize niz obraze mogu da zamute pogled, a da li ste se ikada zapitali koje su prednosti ovog bespomoćnog stanja?
Objavljeno: 23:08h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Da li možete da se setite kada ste se poslednji put dobro isplakali? Većina ljudi vidi plač kao znak emotivne slabosti. Međutim, suočavanje sa svojim emocijama zahteva mnogo snage u obliku lične ranjivosti.

Šta će se desiti sa vašim telom ako 4 nedelje ne jedete šećer? (FOTO) (GIF)

Usred kontinuirane struje slanih suza koja polako klizi niz obraze i privremeno zamućuje pogled, da li ste se ikada zapitali koje su emocionalne ili fizičke prednosti ovog bespomoćnog stanja?

foto: giphy

6 razloga zašto je tako važno plakati:

1. Plakanje oslobađa toksine

Poznato je da plakanje ima i fizički i mentalni učinak čišćenja. Suze pomažu telu da se oslobodi od hormona stresa kortizola. Baš kao i drugi egzokrini procesi - mokrenje, izdisanje, znojenje, otrovne supstance se oslobađaju iz tela. Plakanje smanjuje proteinprolaktin, adrenokortikotropne hormone i endorfinleucin - enkefalin koje su glavne hemikalije prisutne u emocionalnim suzama.

foto: Wavebreakmedia Ltd

2. Plakanje poboljšava vid

Potvrđeno je da suze iz suznih žlezda razbistravaju pogled, podmazuju kapke i očne jabučice. Pogled može postati malo mutan kada je očna sluznica dehidrirana. Suze kupaju površinu očiju, drže je vlažnom ispirajući krhotine i prašinu. Plač može čuvati oko od dehidracije sluznice.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.