Šta sve morate imati na trpezi za Badnje veče? (FOTO) (GIF)
Foto: Profimedia

nekada se jelo na slami

Šta sve morate imati na trpezi za Badnje veče? (FOTO) (GIF)

Na Badnje veče se posti, a trpeza mora da bude puna i svečana, a provodi se samo u krugu porodice
Objavljeno: 09:24h

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Badnje veče predhodi Božiću, za razliku od Božića kada možete ići u goste ili nekoga ugostiti, Badnje veče se obavezno provodi samo u krugu porodice. Na taj dan se ne ide nigde i ne primaju se gosti. Na Badnje veče se posti, a trpeza mora da bude puna i svečana.

8 osobina ljudi rođenih u januaru zbog kojih ih baš svi vole! (FOTO) (GIF)

U narodu postoji čak i poslovica ‚‚ Najeo se k'o siroče uoči Božića", što govori o tome da su ova dva praznika uvek bila jako poštovana i lepo pripremana, čak i u kriznim godinama između ratova.

foto: giphy

U starija vremena se najčešće jelo na podu, na pod se prostre slama, a preko nje se stavlja čaršav na koji se ređa hrana. Pije se crno vino, a simbolika toga što se jede na slami je povezana sa tim što je Isus rođen u slami. Od jela za Badnje veče bi trebalo da imate:

foto: Profimedia

1. Hleb

Hleb ili pogaču, najbolje bi bilo da je domaća. Domaći hleb nosi posebnu simboliku ognjišta, a i svakako je mbogo ukusnija od kupovne, pogotovo kada je topla. Možete je praviti od kukuruznog brašna ili mešavine belog i kukuruznog bašna, bez dodataka jaja ili mleka jer je trpeza posna.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.