VRELA STOPALA MOGU DA VAS UBIJU! Evo šta pokazuje na to da ste OZBILJNO OBOLELI
Stopalo, Foto: Printscreen/Instagram

paŽnja

VRELA STOPALA MOGU DA VAS UBIJU! Evo šta pokazuje na to da ste OZBILJNO OBOLELI

Osećaj vrelih stopala je obično simptop koji jednostavno ignorišemo. Ove vrste simptoma, međutim, mogu biti povezane sa upalom, gljivičnim infekcijama, pa čak i oštećenjem nerava u našem telu. Iako u nekim slučajevima uzrok možda nije jasan, osećaj vrelih stopala treba da pažljivo proverimo

Objavljeno:

Najčešći uzroci peckanja u stopalima su neudobna obuća. Preuske ili loše profilisane cipele čine da se stopala brže umaraju, a težina tela nije ravnomerno raspoređena. Kao rezultat toga, posle celodnevnog hodanja u takvoj obući možemo osetiti peckanje i bol u stopalima. Nažalost, drugi uzroci osećaja vrućih stopala mogu biti mnogo ozbiljniji. Ponekad, vrela stopala mogu biti uzrok otkazivanjem bubrega ili hipotireoze (Hipotireoza je sistemski poremećaj izazvan nedostatkom tireoidnih hormona u perifernim tkivima organizma).

Vruća stopala - povreda

Neočekivani osećaj vrućih istopala može biti prvenstveno povezan sa povredom, odnosno plantarnim fasciitisom. Plantarna fascija je vezivno tkivo koje se proteže celom dužinom stopala. Njen zadatak je da zadrži uzdužni svod stopala u pravom obliku i da apsorbuje pritiske koje stopalo doživljava tokom hodanja i trčanja. U slučaju prekomerne fizičke aktivnosti, tkivo se može preopteretiti i razviti zapaljenje.

Prvi simptomi se ne javljaju odmah nakon povrede, već tek nakon odmora, obično sledećeg jutra ili tokom prvih koraka nakon dužeg sedenja. Povredu ne treba potcenjivati - kao rezultat fasciitisa može se razviti i petni trn.

Mikoza

1 / 5 Foto: Profimedia

Osećaj vrućine, peckanja ili svraba su znaci razvoja atletskog stopala. To je zarazna bolest koja se najlakše prenese na javnim mestima kao što su bazeni i teretane. Stoga se gljivična infekcija često naziva atletsko stopalo.

Mikoza se može manifestovati i suvom ili ljuštenom kožom, ispucalim petama, crvenilom, jakim svrabom, kao i promenom boje na noktima. Lečenje mikoze zahteva upotrebu posebnih antigljivičnih masti, losiona ili antiperspiranta.

Sindrom nemirnih nogu (RLS)

Iako se najčešće povezuje sa peckanjem, vruća stopala takođe mogu biti jedan od problematičnih simptoma sindroma nemirnih nogu (RLS). Ovi simptomi se javljaju uveče ili noću, a jedino privremeno olakšanje je pomeranje nogu, koje često onemogućava da se zaspi i dobro spava.

Žene najčešće pate od RLS-a, a rizik od razvoja ove vrste stanja raste sa godinama. Da bi se sprečili njeni simptomi, neophodno je uvesti odgovarajuću ishranu i modifikovati način života. Ponekad se koristi i farmakoterapija.

Vruća stopala - neuropatija

Neuropatija, odnosno oštećenje perifernih nerava, je vrlo čest uzrok senzornih poremećaja. Manifestuje se kao bol, peckanje, prekomerna osetljivost stopala. Postoji mnogo vrsta neuropatije, koje se razlikuju po uzroku:

Dijabetička neuropatija – posledica je višegodišnjeg nekontrolisanog visokog šećera u krvi i može postepeno da ošteti krvne sudove i nerve. U početku se manifestuje peckanjem u rukama i stopalima, vremenom se smanjuje osetljivost na temperaturu i bol, zatim koža postaje osetljiva, svrbi i pecka.

Neuropatija, komplikacija hronične bubrežne insuficijencije – kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, nakupljanje toksina u krvi može dovesti do otoka i svraba stopala, između ostalog.

Neuropatija hipotireoze - zadržavanje tečnosti povezano sa nekontrolisanim hipotireoidizmom može da izvrši preterani pritisak na nerve sa posledičnim peckanjem, osećajem peckanja i slabošću mišića.

Neuropatija deficita - povezana je sa nedostatkom vitamina B , posebno B12 i folne kiseline.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.