1 MALA PROMENA MOŽE DA UKAŽE NA OPASNU BOLEST! Na ovo niko nije OBRAĆAO PAŽNJU
Ilustracija, Foto: Profimedia

vaŽno

1 MALA PROMENA MOŽE DA UKAŽE NA OPASNU BOLEST! Na ovo niko nije OBRAĆAO PAŽNJU

"Sve simptome koji su prisutni duže od tri nedelje treba da prijavite lekaru kako bi se ispitao uzrok. Odlaganje pregleda može da dovede do toga da se kancer dijagnostikuje tek u uznapredovaloj fazi"

Objavljeno:

Rak debelog creva sve je češći, a doktorka Belinda Grifits upozorila je da suptilne, male promene u stolici, ali koje su uporne i ponavljaju se, mogu da budu simptome te bolesti.

S obzirom na to da ova bolest može da se izleči, a što se ranije dijagnostikuje, to su šanse veće, utoliko je važnije prepoznati simptome na vreme.

"Simptomi raka debelog creva mogu da budu veoma suptilni i lako se pomiešaju sa simptomima drugih, manje opasnih bolesti. Važno je istaći da većina ljudi koji imaju ove simptome nemaju rak debelog creva, ali simptome nikako ne treba ignorisati", ističe dr Grifits.

"Sve simptome koji su prisutni duže od tri nedelje treba da prijavite lekaru kako bi se ispitao uzrok. Odlaganje pregleda može da dovede do toga da se kancer dijagnostikuje tek u uznapredovaloj fazi".

Doktorka je istakla da su uporne i neobjašnjive promene u stolici, poput češćeg pražnjenja creva, konstipacije ili dijareje koji traju duže od šest meseci, uobičajen znak ove bolesti.

Ovo je 7 najranijih znakova raka debelog creva:

1. Uporne promene u crevima

1 / 4 Foto: Novi.ba

One mogu biti uslovljene promenom ishrane ili načina života, ali ako, na primer, dijareja ili zatvor traju duže od sedmicu dana, moguće je da u debelom crevu postoje polipi, koji se mogu razviti u kancer, objašnjavaju stručnjaci sa klinike Mejo.

2. Grčevi, gasovi ili bol u stomaku

Ove tegobe moguće je osetiti nakon što ste pojeli nešto što vašem telu ne prija, ali ako je bol jak i uporan, moguće je da vas telo upozorava na nešto ozbiljno. Mnogi pacijenti sa rakom debelog creva takođe su patili od nadutosti i osećaja nelagodnosti u stomaku.

3. Rektalno krvarenje ili krv u stolici

Ako primetite krv u stolici, to može biti jasan znak raka debelog creva. Ako primetite ovaj simptom, obavezno se javite ljekaru.

4. Osećaj da se creva ne prazne potpuno

Ovo je još jedan od znakova raka debelog creva - idete u toalet, ali imate osećaj da vam se creva nisu ispraznila.

5. Slabost ili umor

Umor
foto: Profimedia

Polipi mogu da izazovu unutrašnje krvarenje u debelom crevu, što odmah dovodi do umora i osećaja malaksalosti. Obično dolazi sasvim iznenada, i bez napornih aktivnosti ili nedostatka sna.

6. Neobjašnjiv gubitak težine

Naglo mršavljenje može biti simptom nekoliko tipova raka, a kod raka debelog creva ovo se događa jer polipi u crevima utiču na način kako telo metaboliše hranu.

7. Promene u boji ili obliku stolice

Tamnija boja stolice i oblik olovke loš su znak. Ako je stolica crne boje, to je uglavnom rezultat prodiranja krvi u digestivni trakt.

Ako imate jedan ili više navedenih simptoma, obavezno se što pre javite lekaru!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.