NAJBRŽI NAČIN DA PROVERITE DA LI STE ANEMIČNI: Za to vam ne treba doktor
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/RTV Stara Pazova

ISPROBAJTE

NAJBRŽI NAČIN DA PROVERITE DA LI STE ANEMIČNI: Za to vam ne treba doktor

Zagledajte se u svoje prste, a obratite pažnju i na boju kože

Objavljeno: 12:11h

Gvožđe je jedan od najbitnijih minerala neophodnih organizmu za pravilno funkcionisanje. Telo ga koristi tokom proizvodnje hemoglobina – supstance zadužene za prenos kiseonika putem krvi do svake ćelije našeg tela, posebno do vitalnih organa - mozga, srca, pluća, jetre.

Druga važna uloga gvožđa je stvaranje mioglobina, bitnog pigmenta mišića, koji transportuje kiseonik do mišića, obezbeđujući energiju potrebnu za fizičke aktivnosti. Eto, toliko je bitno gvožđe!

Dobar način da proverite nedostaje li vam gvožđe jeste da ispružite ruke ispred sebe s dlanovima okrenutim prema gore i istegnete odnosno raširite prste.

Krv
foto: Petar Lazović

Ako su nabori na dlanu svetli u poređenju s vašom bojom kože, to bi moglo ukazivati na slabiju cirkulaciju uzrokovanu niskim nivoom gvožđa. Na to ukazuje i belji koren nokta i bleda boja unutrašnje linije donjeg kapka.

Najbolji način da pobedite malokrvnost jeste da jedete što više namirnica bogatih gvožđem, kao što su: nar, paradajz, susam, spanać, cvekla, brokoli, soja, školjke, urme, smokve, vino od kupina.

Anemiju može potvrditi isključivo krvna slika, stoga ako primetite ove simptome, posetite lekara i uradite analize krvi.

Ali, ukoliko ne volite navedene namirnice, a ne želite da rizikujete i dobijete prebojenost zuba usled primene sirupa na bazi gvožđa, isprobajte proveren narodni lek za podizanje nivoa gvožđa u krvi.

Sastojci:

jabuka srednje veličine

nekoliko gvozdenih eksera

Priprema i primena:

Uveče dobro operite jabuku pod mlazom hladne vode, pa u nju zabodite nekoliko eksera. Ujutro izvadite eksere iz jabuke, pa pre doručka pojedite jabuku ili je izblendajte u sokovniku sa malo limuna i vode, i odmah popijte taj sok. Potom doručkujte.

Postupak ponavljajte sedam dana zaredom.

Kako „radi“ ovaj narodni lek?

Kada dospeju u vlažnu sredinu, ekseri otpuštaju gvožđe. Vinogradari znaju da zabadanjem eksera u čokot loze koja ne rađa ili se suši ona može da se oporavi i da ponovo daje slatke grozdove.

Kada zabodete eksere u jabuku, gvožđe iz njih se vezuje za pektin kojim jabuke obiluju i tu se zadržava. Konzumiranjem jabuke koja je apsorbovala gvožđe naš organizam odmah usvaja ovaj mineral i transportuje ga direktno u krv.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.