KOLIKO ZAISTA TRAJE SMEH i zašto treba češće da se smejemo? (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

radi to mnogo, radi to često

KOLIKO ZAISTA TRAJE SMEH i zašto treba češće da se smejemo? (FOTO) (GIF)

Smeh podstiče osećaj privrženosti i bliskosti među ljudima, a mereno u sekundama pravi, iskreni i zdrav smeh traje tačno...
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Smeh je najbolji lek, kaže stara izreka, ali nemački doktor humane biologije Karsten Niemic tvrdi da je korist od humora i smeha po zdravstveno stanje pojedinca vrlo delotvorna i stvarna.

18 ludih činjenica o ženama zbog kojih ćete staviti prst na čelo (FOTO) (GIF)

Iako još ne postoje fioziološki pokazatelji zdravstvene koristi od smeha, naučnici su prilično sigurni u to da se za vreme iskrenog smeha oslobađa endorfin, hormon koji se luči u mozgu, a zovu ga još i hormonom privrženosti. Endofrin smanjuje stres i podstiče osećaj sreće. On je i regulator bola. Što se više smeješ, manje te boli.

10 saveta za brzo podizanje raspoloženja (FOTO) (GIF)

foto: Giphy

Endofrin se ne izlučuje stalno poput serotonina, nego samo u pojedinim situacijama, kad smo pod velikim stresom, kad osećamo bol, opasnost ili nešto jako lepo. Endorfin ima takozvano SOS dejstvo jer se stvara po potrebi. ‚‚Terapija smehom" nije neka besmislica kako u početku zvuči, kaže Niemic.

foto: Thinkstock

- U početku se čini kao terapija koju vam nudi neki blefer. Početnicima koji pohađaju terapiju smehom je ona u početku neobična, ali s vremenom shvataju da je to prava terapija koja može ublažiti čak i simptome depresije - kaže doktor Niemic.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.