NAČELNIK U TIRŠOVOJ OTKRIO KOJI SIMPTOM POKAZUJE DA IMATE UROĐENU SRČANU MANU: Fudbaler samo PADNE MRTAV I GOTOVO
Prof. dr Vojislav Parezanović, Foto: Printscreen/RTS

pažnja

NAČELNIK U TIRŠOVOJ OTKRIO KOJI SIMPTOM POKAZUJE DA IMATE UROĐENU SRČANU MANU: Fudbaler samo PADNE MRTAV I GOTOVO

Postoje neke srčane mane, nije ih mnogo, koje nemaju izražene simptome, napominje profesor Parezanović.

Objavljeno: 13:53h

Da li urođena srčana mana znači da će prognoza biti loša, otkrio je prof. dr Vojislav Parezanović, načelnik službe kardiologije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj.

Urođene anomalije srca javljaju se u proseku kod jedne od stotinu novorođene dece. Prof. dr Vojislav Parezanović, načelnik službe kardiologije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, napomenuo je da srčana mana ne mora da bude trajna smetnja, već je u velikom broju slučajeva izlečiva.

Postoji veliki broj različitih urođenih srčanih mana, od najblažih koje se čak i ne prepoznaju odmah, do najtežih koje mogu ugroziti živote dece. Srčana mana ne mora da bude trajna smetnja, već je u velikom broju slučajeva izlečiva, što se, kako je naglasio prof. dr Vojislav Parezanović, roditeljima odmah predočava.

"Zaista kada neko kaže da ima oboljenje srca, pogotovo dete, to je onda velika panika i strah i neizvesnost. Međutim, na sreću, najveći broj njih je potpuno izlečiv, dakle, hirurškim metodama ili nekim interventnim metodama, kateterizacijom. I ta deca kasnije u životu, zaista kao da nikad ništa nije imalo. Mogu da se bave aktivnim sportom, profesionalnim sportom, mogu da rade sve vrste profesija, mogu da budu roditelji sutra, da iznesu trudnoće ako su devojčice, devojke. Tako da, ne treba imati predrasude da urođena srčana mana znači uvek lošu prognozu", rekao je dr Parezanović.

Krvni ugrušak, Tromb, Vene, Arterije, Krvni sudovi, Srce
foto: Profimedia

Idealno bi bilo kada bi urođena srčana mana mogla da se otkrije još pre rođenja, naglašava profesor. Već više od 30 godina radi se prenatalna dijagnostika i prati se rad srca bebe u majčinom stomaku. Posebno je značajno da se prenatalno otkriju najteže srčane mane, jer su onda lekari pripremljeni da odmah intervenišu. "Trudnica recimo, koja živi 400 kilometara od Beograda, nju pripremimo, porodimo je u Beogradu, i dete odmah prevedemo kod nas i započnemo s terapijom", objasnio je kardiolog.

Ukoliko se srčana mana ne otkrije pre rođenja, dijagnoza se postavlja na nekoliko načina, dodaje profesor. Dešava se da beba po rođenju bude u dobrom stanju, ali posle nekoliko sati jako pocrveni, padne saturacija krivi i kiseonika. Dešava se da ima šum na srcu koji je čujan već u porodilištu ili nešto kasnije. Takođe, javljaju se znaci srčanog popuštanja i beba ne može da jede koliko treba i ne napreduje. Ove simptome ređe prepoznaju roditelji, a češće pedijatri koji zatim upućuju na specijalističku dijagnostiku.

Prikrivene srčane mane

Postoje neke srčane mane, nije ih mnogo, koje nemaju izražene simptome, napominje profesor Parezanović.

"Dešavalo se čak da se deca profesionalno bave sportom, da treniraju svaki dan ozbiljne sportove, poput recimo vaterpola, i da tek sa 12 godina otkrijemo da ono ima urođenu srčanu manu. Na sreću, srce nije previše trpelo za tih 12 godina i na sreću i tada te srčane mane možemo da korigujemo, hirurškim putem ili interventnom kateterizacijom bez operacije i da oni nastave da se bave sportom", rekao je profesor.

02:13

JUČE SAM SE ČUO SA MILIĆEM, SRCE MU NIJE DOBRO! Era Ojdanić otkrio: Ovo mi je HITNO tražio, moraću da mu odnesem

(Espreso/MONDO/RTS/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.