OVA VRSTA MESA JE NAJZDRAVIJA, A SRBI GA SKORO NIKAD NE PRAVE: Ako ga jedete 3 puta nedeljno pucaćete do ZDRAVLJA
Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja za 10

SAZNAJTE

OVA VRSTA MESA JE NAJZDRAVIJA, A SRBI GA SKORO NIKAD NE PRAVE: Ako ga jedete 3 puta nedeljno pucaćete do ZDRAVLJA

Goveđa džigerica ima ozbiljne nutritivne vrednosti

Objavljeno:

Bogata je hranjivim materijama i u njoj se vekovima uživa u različitim kulturama širom sveta. Danas doživljava ponovni porast popularnosti zbog svojih impresivnih pozitivnih dejstava na zdravlje.

Goveđa džigerica spada u iznutrice, ima jak ukus i jaku teksturu uz visoku koncentraciju vitamina, minerala i drugih bitnih nutrijenata.

Jedna porcija goveđe džigerice(oko 85 grama) sadrži približno 160 kalorija, 4,5 grama ugljenih hidrata, isto toliko ukupnih masti, 25 grama proteina, natrijum, bakar, cink, selen, fosfor, gvožđe, kalijum, vitamine A, D i B6, B12, prenosi Zadovoljna.rs.

džigerica
foto: Jela Jelena Petrović

Povećava nivoe energije

Visok sadržaj vitamina B i gvožđa u goveđoj džigerici podržava proizvodnju energije i bori se protiv umora. Tome doprinose riboflavin, pantotenska kiselina, niacin, folati, vitamin B6 i tiamin. Gvožđe iz džigerice je važno za transport kiseonika i proizvodnju energije, a goveđa jetra je takođe bogata bakrom, koji pomaže u apsorpciji gvožđa.

Podrška imunitetu

Vitamin A, vitamini B i cink igraju ključnu ulogu u održavanju zdravog imunog sistema. Cink se, na primer, smatra čuvarom imunološke funkcije i važan je za pravilno funkcionisanje imunih ćelija.

Proizvodnja crvenih krvnih zrnaca

Gvožđe i vitamini B su neophodni za zdravu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što sprečava anemiju. A pošto je džigerica jedna od namirnica sa najviše B vitamina i gvožđa, nije iznenađenje da je ključna za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Vitamin B12 je posebno neophodan za rad crvenih krvnih zrnaca, a folat i gvožđe, pored ostalih vitamina i minerala, tome pomažu.

Poboljšanje kognitivnih funkcija

Holin u goveđoj džigerici je važan za zdravlje mozga i može podržati pamćenje, učenje i raspoloženje. Jedno istraživanje u Egiptu sa blago anemičnom decom uzrasta od tri do devet godina ispitivalo je efekat jedenja prženih mesnih ćuftica od džigerice na anemiju, nedostatak vitamina A i kognitivne funkcije. Jedna grupa dece je dobijala obroke džigerice tri puta nedeljno tokom 90 dana, dok kontrolna grupa nije.

Obrok s džigericom je povećao unos gvožđa i vitamina A kod dece koja su ga uzimala, što je pozitivno uticalo na poboljšanje kognitivnih funkcija.

Džigerica
foto: Printscreen/Youtube/kuhinjaza10

Prednosti za trudnice

Sadržaj folne kiseline u goveđoj džigerici je ključan za razvoj fetusa i prevenciju urođenih mana. Međutim, trudnicama se savetuje da se konsultuju sa svojim lekarom o količini unosa jetre jer previše vitamina A ponekad može izazvati probleme.

Vid, zubi, kosti…

Vitamin A iz goveđe džigerice će pozitivno uticati na vid, imunološku funkciju i rast ćelija, a vitamin B12 je neophodan za proizvodnju energije, rad nervnog sistema i formiranje crvenih krvnih zrnaca.

Bakar podržava funkciju enzima, oporavak tkiva i apsorpciju gvožđa.

Holin iz džigerice će podržati zdravlje mozga, ćelijsku signalizaciju i metabolizam masti, dok će fosfor pomoći zdravlju zuba i kostiju.

Smatra se i da konzumacija goveđe džigerice pomaže u detoksikaciji organizma i održavanju zdravlja jetre, a blagotvorno deluje i na zdravlje kardiovaskularnog sistema, poboljšava krvni pritisak i cirkulaciju, poboljšava kvalitet sperme i jajnih ćelija, a takođe i povećanje izdržljivosti organizma i smanjenje rizika od raznih upala.

Rizici i neželjeni efekti

Uprkos sprednostima, važno je poznavati neke potencijalne nedostatke, među kojima je visok sadržaj vitamina A, čiji prekomerni unos može biti toksičan, pa je umerena konzumacija neophodna, posebno za trudnice.

Goveđa džigerica ima relativno visok nivo holesterola, tako da ljudi sa visokim holesterolom treba da konzumiraju goveđu džigericu umereno.

Takođe, goveđa džigerica može da stupi u interakciju sa određenim lekovima, pa se savetuje da se konsultujete sa lekarom pre konzumiranja.

U svakom slučaju, goveđa džigerica se lako priprema – od jednostavnog pečenja ili prženja sa lukom, do kuvanja i pravljenja namaza sa začinima po želji. Ako niste ljubitelj iznutrica ili gulaša i drugih jela od džigerice, na tržištu postoje kapsule koje sadrže koncentrovanu džigericu, ali ih koristite samo uz savet lekara.

BONUS VIDEO

02:32

OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život

(Espreso/Zadovoljna/Nevena Dimitrijević/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.