STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA POSTOJI OZBILJNA VEZA IZMEĐU MENTALNOG ZDRAVLJA I SRČANOG UDARA: Evo šta MORATE DA ZNATE
Srčani udar, Foto: Profimedia

pažnja

STRUČNJACI UPOZORAVAJU DA POSTOJI OZBILJNA VEZA IZMEĐU MENTALNOG ZDRAVLJA I SRČANOG UDARA: Evo šta MORATE DA ZNATE

Istraživači se nadaju da će buduća istraživanja dalje unaprediti i istražiti dublje veze

Objavljeno:

Kako bi istraživači ispitali vezu između mentalnog zdravlja i funkcije srca, pogledali su skenere srca od 36 309 učesnika starosti između 40 i 69 godina.

Tim sa Univerziteta kraljica Meri u Londonu došao je do iznenađujućih rezultata koji su klasifikovali određene osobine ličnosti kao "neuroticizam" poput nestabilnog raspoloženja, preterana zabrinutost, anksioznost, razdražljivost i tuga, ocenjene su pomoću upitnika ličnosti, prenosi britanski San.

Istraživači su otkrili da su ove osobine ličnosti povezane sa lošijim zdravljem srca poput veće ukočenosti arterija, fibrozom miokarda kao i slabijim funkcionalnim komorama sa nižom masom leve komore (LV).

Srčani udar, Baka, Starica, Starija žena
foto: Profimedia

LV se smatra kumulativnim efektm krvnog pritiska, prema časopisu Američkog udruženja za srce, a ukočenost arterija se odnosi na sužavanje i otvrdnjavanje arterija naupljanjem plaka što povećava rizik od srčanog i moždanog udara. Veza između zdravlja srca i neuroticizma bila je nezavisna od ostalih tradicionalnih faktora rizika za kardiovaskularne probleme poput gojaznosti i pušenja i bila je izraženija kod muškaraca nego kod žena.

- Znamo da postoje važne veze između mentalnog zdravlja i kardiovaskularnih problema, a naša studija je otkrila da se štetne promene vide kod ljudi sa neurotičnim osobinama ličnosti poput anksioznosti , depresije i velike zabrinutosti- ističe profesor Stefen Petersen sa Univerziteta u Londonu.

On je istakao da će sa svojim timom da se usredsredi na to kako ove osobine utiču na funkciju srca i rizik od srčanih oboljenja na duži rok, navodi San. Ova studija naglašava potrebu da lekari budu svesni da pacijenti koji mogu biti izloženi riziku od mentalnog zdravlja mogu imati koristi od podrške kako bi se smanjio rizik od srčanih oboljenja.

Istraživači se nadaju da će buduća istraživanja dalje unaprediti i istražiti dublje veze, s obzirom na to da dijagnoze mentalnog zdravlja postaju sve češće.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.