KARDIOLOG BOROVIĆ OTKRIO KOJI JE NAJBOLJI NAČIN DA OSTAVITE PUŠENJE: Ovako sigurno NEĆETE KRIZIRATI i jesti nokte
dr Petar Borović, Foto: Printscreen YouTube/MrBanchow

savet

KARDIOLOG BOROVIĆ OTKRIO KOJI JE NAJBOLJI NAČIN DA OSTAVITE PUŠENJE: Ovako sigurno NEĆETE KRIZIRATI i jesti nokte

Iako su prednosti prestanka pušenja svima dobro poznate, velik broj pušača teško uspeva prestati.

Objavljeno:

Najčešće se to događa zbog adiktivnog svojstva kojeg ima nikotin. Osim navike i fizičke zavisnosti kod pušača se razvija i psihološka zavisnost

Petodnevni plan je jedan od najstarijih i najdelotvornijih programa za prestanak pušenja. Prvi put su ga objavili dr J. Wayne McFarland i Elman J. Folkenberg 1964. godine. Petodnevni plan koristi se u cijelom svijetu, a do sada je imao preko 20 miliona polaznika. Plan su priznale Svjetska zdravstvena organizacija, Američko društvo za borbu protiv raka, Američko udruženje za bolesti pluća i Američko udruženje za bolesti srca. Tokom programa, učesnici se vode kroz petodnevnu, etapnu promjenu svakodnevnih navika i postižu cilj, tj. odvikavanje od pušenja. Kroz psihološku motivaciju, kao što su ohrabrujuće rečenice i fizičke promjene, kao što je promjena u načinu ishrane, petodnevni plan suzbija želju za cigaretom i pušačku rutinu. U planu su obrađena i druga pitanja, npr. dobijanje na težini i simptomi nikotinske apstinencije, kao i alternativne aktivnosti na prevazilaženju tih bojazni i zadržavanja statusa nepušača.

Osim što ugrožava vaše zdravlje i zdravlje članova vaše porodice, duvan je i opasnost po životnu sredinu. Kardiolog prof. dr Petar Borović otkriva tri najlakša načina da postanete nepušač.

Pušenje, Cigarete
foto: Tamara Trajković

- Najlakši način za prestanak pušenja je preparat na bazi citizina (biljne supstance), koji se može kupiti u apoteci. Nema žurbe sa hranom, nema nervoze i za tri do pet dana postajete nepušač.

- Za to vreme citizin se vezuje za nikotinske receptore, a želja za duvanom nestaje, osoba zaboravlja da upali, a neki ljudi čak počnu da osećaju miris duvana. Kutija traje mesec dana, a pošto je u pitanju biljni preparat, nema neželjenih efekata - objašnjava dr Borović.

Drugi najlakši način je da kupite žvaku sa nikotinom, takođe u apoteci.

- Ima onih od dva i četiri miligrama, a slabije su i delotvornije jer ove druge malo peckaju i neprijatne su. Čim ustanete ujutru, žvaćite žvaku dva do tri puta, nikotin ulazi u mozak i želja nestaje. Žvaka se ne baca, drži se između obraza i desni i žvaće 10 do 12 minuta dok se ne potroši njen ukus, što je oko dva do tri sata. Ova metoda je takođe dobra, ali lekovi su efikasniji - naglašava kardiolog.

Ako vam ništa od ovoga ne odgovara, pokušajte sa 1% rastvorom srebrnog nitrata.

- Kada osetite želju da zapalite cigaretu, uzmite rastvor, gurnite ga u usta, ispljunite i cigareta će biti odvratnog ukusa. Neće vam pasti na pamet da zapalite vatru. Prema tome, rešenje pomaže, pokazalo se kao veoma delotvorno, samo ga treba imati sa sobom - kaže dr Borović.

Bonus video:

52:40

REDAKCIJA 23.02.2024. 2. DEO

(Espreso/NajŽena/Slobodanka Ćorović/Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.