DOKTOR OTKRIO KOJA JE NAJBOLJA ISHRANA ZA DIZANJE IMUNITETA: Samo ovako ćete se oporaviti od prehlade očas posla
Ilustracija, Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

obratite pažnju

DOKTOR OTKRIO KOJA JE NAJBOLJA ISHRANA ZA DIZANJE IMUNITETA: Samo ovako ćete se oporaviti od prehlade očas posla

Suplementi ne bi trebalo da zamene dobro izbalansiranu ishranu

Objavljeno:

Suplementi ne bi trebalo da zamene dobro izbalansiranu ishranu. Trebalo bi da ih koristimo baš kao što im samo ime kaže – kao dodatak zdravoj ishrani (tj. u slučajevima kada ishranom nismo u mogućnosti da dobijemo sve što nam je potrebno).

Dobro izbalansirana ishrana daće nam neophodne vitamine i minerale za podršku snažnom imunološkom sistemu.

Zašto je važan jak imunitet

Imuni sistem našeg tela uređen je tako da prepozna i bori se protiv potencijalnih štetnih napadača.

– Zamislite svoj imuni sistem kao unutrašnjeg superheroja vašeg tela – ako je naš imuni sistem zdrav, lakše nam je da se borimo protiv virusa, bakterija ili bilo čega drugog zbog čega možemo da se razbolimo – objašnjava Chelsea LeBlanc, registrovani dijetetičar iz Nešvila u Tenesiju.

Međutim, ako je imuni sistem ugrožen, možda neće moći da ponudi zaštitu.

– Vaš imuni sistem igra ulogu u više stvari nego što možda mislimo, zadužen je za mnogo više od toga da vas štiti od prehlade, gripa i virusa – objašnjava Bonnie Taub-Dix, registrovani dijetetičar. Ona dodaje da „zdrav imuni sistem može da vam pomogne i da se brže oporavite od bolesti i smanjite upalu. Takođe se veruje da vaš imuni sistem igra ulogu u dugovečnosti i prevenciji bolesti”.

Žena, Umor, Bolest, Temperatura, Prehlada, Ležanje, Odmor
foto: Profimedia

Zdrava ishrana, dovoljno sna, suočavanje sa stresom i redovno vežbanje osnovni su načini na koje možemo pomoći da podržimo svoj zdrav imunitet.

– Ulje origana

Ulje origana ekstrahuje se iz njegovih listova i dostupno je u tečnom obliku i obliku kapsula. Prema članku iz 2020. objavljenom u Metabolites, ulje origana godinama se koristi u medicini za lečenje bezbrojnih bolesti. Takođe se koristi kao prirodni konzervans za hranu zbog svojih antioksidativnih i antimikrobnih svojstava, navodi se u članku iz 2019. objavljenom u International Journal of Nutrition.

Međutim, nedostaju ispitivanja na ljudima o tome da li je zaista efikasan u podršci zdravlju. Meta-analiza iz 2020. objavljena u Phytotherapy Research, prvenstveno ispitujući studije na životinjama, pokazala je da ulje origana efikasno smanjuje neke inflamatorne markere. Međutim, druga istraživanja, kao što je studija iz 2020. objavljena u Journal of Virology, nisu pokazala nikakav efekat u borbi protiv gripa.

Na osnovu svega, mnogo je bolje i korisnije da sušeni ii svež origano posipamo po hrani nego da ga uzimamo kao dodatak.

– Koloidno srebro

Koloidno srebro je tečnost sitnih čestica srebra, reklamirana kao lek za sve infekcije i rane. Međutim, zdravstveni stručnjaci i National Center for Complementary and Integrative Health upozoravaju da ne nasedamo na ove tvrdnje. Kristen Carli, registrovani dijetetičar kaže: „Postoje mnoge lažne tvrdnje o zdravstvenim prednostima uzimanja koloidnog srebra, posebno da ima antimikrobna svojstva. Nema dovoljno dokaza koji bi podržali ove tvrdnje.”

FDA upozorava da koloidno srebro nije bezbedno i da se nije pokazalo efikasnim niti da se koristi za preventivne mere.

– Upozorila bih svakoga da ne uzima koloidno srebro, jer ono može biti štetno u visokim dozama i može negativno uticati na mnoge lekove – ističe Carli.

– Ehinacea

Jedan od najpopularnijih sastojaka koji može da se nađe u proizvodima protiv prehlade i gripa je ehinacea. Dostupna u gotovo bilo kom obliku – sirupu, prahu, pastilama za grlo, kesici čaja, kapsulama i gumenim bombonama – zbog čega nam je primamljivo da nešto od ovoga imamo kod kuće kada već može da koristi za naš imuni sistem.

Ehinacea potiče iz biljke i popularna je zbog svojih moći u borbi protiv infekcija, prema tvrdnjama NCCIH. Međutim, Taub-Dix objašnjava: „Neki ljudi se pouzdaju u ehinaceu, ali studije su pokazale različite rezultate u pogledu toga da li se na nju može osloniti. Štaviše, ehinacea može ometati određena zdravstvena stanja kao što su autoimuni poremećaji.”

Meta-analiza 29 studija iz 2019. objavljena u Complementary Therapies in Medicine nije zapazila značajnu korist kada se ehinacea koristila za prevenciju ili lečenje infekcija gornjih disajnih puteva. Dakle, ovo je još jedan suplement koji treba preskočiti.

– Suplementi pre treninga

Umereno do intenzivno vežbanje može pomoći u poboljšanju funkcionisanja našeg imunološkog sistema. Ipak, one koji koriste buster suplemente pre treninga LeBlanc savetuje da budu oprezni: „Mnogi od njih sadrže kofein, koji daje dodatnu energiju tokom treninga, ali previše ovih sredstava može uticati na vaš san.”

Trake za vežbanje, Vežbanje, Trening
foto: Profimedia / Yevhen Rychko / Panthermedia /

– Kvalitetan san ključan je za zdrav i jak imunitet. Omogućava vašem telu da se odmori, popravi i bori protiv bolesti. Većini odraslih treba sedam do devet sati noću, pa ako imate problema sa spavanjem kada uzimate buster suplement pre treninga, odlučite se za onaj bez kofeina – objašnjava LeBlanc.

Nedostatak sna može poremetiti imuni sistem i povećati rizik ne samo od infekcija, već i metaboličkih i kardiovaskularnih poremećaja, navode u Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti.

Zdrava ishrana za dobar imunitet umesto suplemenata

Dakle, umesto da progutamo punu šaku tableta kada osetimo da imamo mučninu, treba da obratimo pažnju na hranu koja je prepuna hranljivih materija.

– Ono što je ključno jeste da ne čekate da se prehladite ili da se osećate iscrpljeno pa da tek onda počnete u svoju ishranu da uvodite ove namirnice ili bilo koje suplemente. Treba da vam bude navika da ove namirnice budu redovne u vašoj svakodnevnoj ishrani što vam može pomoći da postanete i ostanete jači tokom cele godine – ističe Taub-Dix.

– Namirnice bogate nutrijentima, poput onih punih vitamina C i D, cinka i antioksidanata, deluju kao zaštitnik na prvoj liniji i pomažu vašem telu da se bori protiv bolesti – kaže LeBlanc.

Vitamina C ima u pomorandžama, grejpfrutu, kiviju, jagodama, paprikama i brokoliju. Vitaminom D bogati su losos, žumanca, jogurt i obogaćeno mleko. A sočivo, leblebije, jogurt i indijski orah dobri su izvori cinka.

Taub-Dix dodaje da „nikada ne možete pogrešiti ako svojoj ishrani dodate više voća i povrća. Oni su puni hranljivih materija koje podržavaju imunitet i mogu da se tretiraju i kao glavno jelo, a ne samo kao prilog”.

BONUS VIDEO

06:26

OVOM SRBINU NI -17°C NE SMETA! Sa svojih 15 ušao u LEDENU VODU, od tada već 20 GODINA RADI TO SVAKI DAN! Imunitet VAN SVAKE LIGE

(Espreso/srbijadanas/O.T./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.