NA OVAKVOM ULJU NI U LUDILU NEMOJTE PRŽITI HRANU: Stručnjaci otkili koliko je ŠTETNO, a pola SRBIJE ga koristi
Ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

postoje i zdravije verzije

NA OVAKVOM ULJU NI U LUDILU NEMOJTE PRŽITI HRANU: Stručnjaci otkili koliko je ŠTETNO, a pola SRBIJE ga koristi

Prilikom odabira ulja za prženje, važno je da uzmete u obzir ne samo ukus već i zdravstvene benefite, kao i sposobnost ulja da izdrži visoke temperature bez razgradnje

Objavljeno:

Reč je o pojmu tačke dimljenja, odnosno temperaturi na kojoj ulje počinje da se razgrađuje i počinje da dimi. Želećete da izaberete ulje s visokom tačkom dimljenja dok kuvate na višim temperaturama. U suprotnom, ulje može da dobije užegao, neprijatan ukus i pokvari ukus hrane koju kuvate u njemu, a da ne pričamo o smradu koji će da se širi kućom. Pored tačke dimljenja, takođe ćete želeti da uzmete u obzir ukus i cenu. Većinu vremena biramo neutralna ulja za prženje jer ne daju nikakav ukus prženoj hrani. Od mnogih ulja dostupnih na tržištu, neka se ističu kao zdravije opcije za prženje.

1. Ulje avokada

Ulje avokada je jedno od najzdravijih ulja za prženje zahvaljujući visokom sadržaju mononezasićenih masti i izuzetno visokoj tački dimljenja i nutritivnim elementima.

avokado
foto: Printscreen/Twitter/@SapphosLeap

Visoka tačka dimljenja - Jedna od ključnih karakteristika ulja avokada je njegova visoka tačka dimljenja, koja može doseći do 270 °C. Ova visoka tačka dimljenja znači da ulje ostaje stabilno na visokim temperaturama, što je idealno za prženje, pečenje i duboko prženje. Stabilnost na visokim temperaturama takođe znači da se ulje manje razgrađuje i proizvodi manje štetnih slobodnih radikala u poređenju sa uljima sa nižom tačkom dimljenja.

Nutritivna vrednost - Ulje avokada je izuzetno bogato mononezasićenim mastima, posebno oleinskom kiselinom, koja je poznata po svojim koristima za zdravlje srca. Osim toga, bogato je i vitaminom E, snažnim antioksidansom koji pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Takođe sadrži fitosterole i lecitin, koji doprinose njegovim antiinflamatornim svojstvima.

Kulinarska upotreba - Avokadovo ulje ima blag, ali ugodan ukus s laganim prizvukom orašastih aroma, što ga čini svestranim za upotrebu u različitim kulinarskim aplikacijama. Odlično je za prženje mesa, povrća, jaja, kao i za pripremu raznih umaka i marinada. Može se koristiti i u salatama i dresinzima, gde njegov bogat ukus dodaje dubinu ukusa.

Saveti za kupovinu i skladištenje - Pri kupovini ulja avokada, tražite "hladno ceđeno" ili "nerafinirano" ulje, jer ove metode ekstrakcije očuvaju veći deo nutritivnih vrednosti ulja. Skladištite ulje avokada na hladnom i tamnom mestu da biste očuvali njegovu svežinu i nutritivni kvalitet.

2. Ulje od kikirikija

Ulje od kikirikija je popularno u azijskoj kuhinji i idealno je za prženje zbog svoje visoke tačke dimljenja (oko 230 °C). Bogato je mononezasićenim i polinezasićenim mastima, što ga čini korisnim za zdravlje srca.

ulje
foto: Printscreen Youtube Simple Food

3. Suncokretovo ulje

Suncokretovo ulje je još jedna popularna opcija, pogotovo visoko-oleinska varijanta, koja ima visoku tačku dimljenja (oko 230 °C) i sadrži zdrave mononezasićene masti.

Ulja koja treba izbegavati

Neka od najboljih ulja za kuvanje imaju nisku tačku dimljenja, tako da bi bilo dobro da ih izbegavate ova ulja prilikom prženja. To znači da ekstra devičansko maslinovo ulje (tačka dimljenja od 160 °C), kokosovo ulje (175 °C), laneno ulje (100 °C) i nerafinisana ulja nisu pogodna za prženje.

BONUS VIDEO

02:45

Žene prave sapun od jestivog, iskorišćenog ulja

(Espreso/24sedam/V.I./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.