AKO SU VAM RUKE UVEK HLADNE OBAVEZNO POSETITE LEKARA: Možda imate MANJAK GVOŽĐA što dovodi do OZBILJNE BOLESTI
Hladne ruke, Foto: Profimedia

PAŽNJA

AKO SU VAM RUKE UVEK HLADNE OBAVEZNO POSETITE LEKARA: Možda imate MANJAK GVOŽĐA što dovodi do OZBILJNE BOLESTI

Hladne ruke ne moraju biti samo znak prehlade tokom zime već mogu biti i simptomi ozbiljne bolesti

Objavljeno:

Naime, lekari navode da osećaj hladnoće i umora može značiti da vašem organizmu nedostaje gvožđe, a što na kraju može dovesti do anemije.

Glavni razlozi za nizak nivo gvožđa uglavnom je nedovoljna konzumacija namirnica koje su bogate njime te problem s apsorpcijom gvožđa i gubitkom krvi.

"Hladne ruke i stopala mogu biti posledica anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. Osobe s anemijom imaju lošu cirkulaciju krvi kroz telo jer nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca za opskrbu tkiva kiseonikom", navodi lekar Vikaš Modi.

Ruke, Šake, Dlanovi
foto: Profimedia

Takođe, osim hladnih ruku, još jedan od znakova da imate nedostatak gvožđa odnsno anemije je umor. Najveći rizik od anemije imaju žene koje su u predmenopauzi jer im je potrebno gotovo 50 posto više gvožđa zbog menstruacije. Takođe, trudnice bi trebalo da unose više gvožđa kako bi pomogle u razvoju bebe.

Ostale rizične grupe uključuju vegane i vegetarijance jer biljna hrana uglavnom sadrži ne-hem gvožđe, koje se ne apsorbuje tako lako kao ono koje se nalazi u mesu.

Drugi znakovi da možda imate nizak nivo gvožđa su: glavobolje, kratak dah, suva kosa i koža, jače lupanje srca, bleda koža, lomljivi nokti, slabost, nemirne noge te oticanje i bol u jeziku i ustima.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/B92/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.