SIMPTOMI PODMUKLE BOLESTI SE UVEK JAVLJAJU NAKON ODNOSA: Ginekološkinja Jovanović UPOZORILA ŽENE na šta da pripaze
Ilustracija, Foto: Profimedia

PAŽNJA

SIMPTOMI PODMUKLE BOLESTI SE UVEK JAVLJAJU NAKON ODNOSA: Ginekološkinja Jovanović UPOZORILA ŽENE na šta da pripaze

Doktorka Mitrović Jovanović je istakla da se godišnje uradi preko 4.000 različitih intervencija

Objavljeno: 16:40h

Povodom nedelje prevencije raka grlića materice, danas je u Beogradu održana konferencija vezana za uzroke i borbu protiv ove opake bolesti, organizovana od strane udruženja "Progovori", koje se od 2021. aktivno bavi ovom važnom temom.

Pored Gorice Đokić, predsednice udruženja, o prevenciji humanog papiloma virusakao uzročnika raka govorili su i drugi stručnjaci, među kojima je i ginekološkinja dr Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice u klinici Narodni front. Kao najveći problem, istakli su lošu prevenciju u vidu redovnih ginekoloških pregleda, ali i u vidu vakcinacije dece protiv ovog virusa.

Prevencija na prvom mestu

Doktorka Mitrović Jovanović je istakla da se godišnje uradi preko 4.000 različitih intervencija, među kojima je preko 80 odsto upravo dijagnostika ili rana dijagnostika karcinoma grlića materice.

Ginekolog
foto: MasterVideo / Alamy / Alamy / Profimedia

"Kod svakog takvog pacijenta", naglašava doktorka, "uvek je bilo pitanje: kada ste bili poslednji put, pre ove intervencije, na ginekološkom pregledu? Najveći procenat njih se javio tek kada je imao neki simptom. Izostala je preventiva, izostala je primarna dijagnostika na nivou doma zdravlja, ali najčešće zbog toga što se pacijentkinja nije javila blagovremeno."

U nekim slučajevima, može da dođe do karcinoma čak i ako se redovno pregledate, ali je u tim slučajevima lečenje mnogo uspešnije i žene iz ove borbe većinom izlaze kao pobednice. Doktorka je najavila iHPV tipizaciju, kao metodu koja će uskoro biti dostupna našim pacijentima i u velikoj meri će pomoći da se prepoznaju rizične promene, jer za to standardni PAPA test ponekad nije dovoljan.

"Moram da napomenem da jedan deo karcinoma, srećom mali procenat, počinje da se razvija iz onog dela grlića koji je nedostupan vizualizaciji i gde dijagnostika nije dovoljno dobra, ne zato što neko ne radi to kako treba, nego dok taj grlić iz kanala ne izađe na površinu, gde mi možemo adekvatno uzeti PAPA test i gde možemo kolposkopski videti sumnjivu promenu, tada je već proces odmakao i te kako i po pravilu su to pacijenti sa značajno lošijom prognozom", obasnila je doktorka i dodala da PAPA test zbog svoje specifičnosti i senzitivnosti često nije 100 odsto verodostojan po pitanju ove bolesti:

"Ako imate drugu grupu na PAPA testu, ne znači da nemate rak grlića materice. Ali kada ukrstimo sa HPV tipizacijom, posebno kod žena starijih od 35 godina, imaćemo izuzetno dobro dijagnostičko sredstvo!"

Ginekolog, Doktor, Pregled, Žena
foto: Profimedia

Potrebno je da više pažnje bude usmereno na primarnu zaštitu i na sve mere prevencije koje bi pomogle da sve manji broj žena prolazi put borbe sa rakom grlića materice. Pojedine zemlje su popravile svoju statistiku uz pomoć preventivnih mera, a doktorka veruje da se po tom uzoru, kroz 20 - 30 godina problem raka grlića materice može potpuno iskoreniti u ovom regionu.

Koji su najčešći simptomi raka grlića materice?

Ginekolozi često apeluju da ne preskačete redovne preglede, čak i kada vam se čini da je "sve u redu" i da ne primećujete nikakve promene, jer je sam početak oboljenja najčešće asimptomatski. Upitali smo doktorku Anu da izdvoji simptome koji mogu da budu pokazatelji ove bolesti.

"Najčešći simptomi su kontaktno krvarenje posle se*sualnog odnosa, nelagodan sekret koji ne prolazi ni uz različite vaginalete i antimikrobnu terapiju, koji može da bude prebojen, da bude rozikast, braonkast... Takođe, tu je neprijatnost u donjem abdomenu i bolovi u maloj karlici. Ali ne zaboravite da je ovo simptomatologija već uznapredovane forme karcinoma i da karcinom grlića materice u ranim formama ne boli i ne daje simptomatologiju", zaključila je ginekološkinja i pozvala roditelje na edukaciju o temi primarne prevencije vakcinacijom protiv HPV virusa.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Lepa & srećna/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.