DIREKTORKA BATUTA UPOZORILA NA VIRUS KOJI HARA SRBIJOM: Budite oprezni - simptomi su PODMUKLI, a deca NAJUGROŽENIJA
Verica Jovanović, Foto: Printscreen/youtube/NovoJutro

Obratite pažnju

DIREKTORKA BATUTA UPOZORILA NA VIRUS KOJI HARA SRBIJOM: Budite oprezni - simptomi su PODMUKLI, a deca NAJUGROŽENIJA

Istakla je da su najkritičniji januar i februar

Objavljeno:

U Srbiji je registrovano tri tipa virusa gripa, a direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović, istakla je se porast broja obolelih očekuje u vreme slavlja i većih okupljanja uoči praznika. Drugim rečima, najkritičniji su kraj januara i februar, istakla je ona u Jutarnjem programu RTS-a.

Prema njenim rečima, do sada je iskorišćeno 78 odsto svih raspoloživih vakcina protiv gripa. Direktorka Batuta je preporučila da svi koji se do sada nisu vakcinisali, to učine što pre, jer je neophodno dve do tri nedelje da se razvije imunitet. Takođe, naglasila je da je važno da se vakcinišu osobe sa hroničnim bolestima i onkološki pacijenti.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Deca najčešće obolevaju

"Kada deca odu na školski raspust, očekujemo da dođe do usporavanja razvoja respiratornih virusa", rekla je direktorka Batuta i istakla da deca najčešće obolevaju. Prema njenim rečima, jako je bitno da se poštuju tri stvari - održavanje higijene ruku, prostora i izolovati se ukoliko se neko oseća loše.

Takođe, primećena je i zoonoza iz mesa, o kojoj je govorila doktorka Maris.

Kada je reč o velikom kašlju, do sada je evidentirano 614 slučajeva, prenosi Nova.rs. Jovanović je apelovala da roditelji ne odlažu vakcinaciju svoje dece i podsetila da se deca mogu vakcinisati kada napune dva meseca.

BONUS VIDEO

04:15

ŠTA JE SINDROM BELIH PLUĆA PROTIV KOJIH JE NEMOĆAN I PENICILIN? Doktor otkrio kakav nam je virus stigao iz Kine i KOLIKO JE OPASAN

(Espreso/Mondo/T.V./prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.