AKO OSETITE OVO U NOGAMA DOK STOJITE, ODMAH ZOVITE LEKARA: Evo koja BOLEST je u pitanju
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

AKO OSETITE OVO U NOGAMA DOK STOJITE, ODMAH ZOVITE LEKARA: Evo koja BOLEST je u pitanju

Kod izraženih proširenih vena često dolazi do zgrušavanja krvi u njima sa razvojem površne upale (tromboflebitis). Upala se može širiti duž glavnog stabla vene prema preponi, a nekada tromb može sa površne da uđe u duboku venu ( ascedentni tromboflebitis). U tom slučaju potrebna je hitna hirurška intervencija

Objavljeno:

Proširene vene se javljaju često i obično izgledaju otečene, izdignute i imaju plavičasto-ljubičastu ili crvenu boju. One nastaju kada se vaše vene uvećaju, prošire i prepune krvlju. Oko 25% svih odraslih ima proširene vene ili će ih dobiti u nekom trenutku života.

Proširene vene se mogu manifestovati na dva načina:

Proširene vene bez simptoma – sem vidljivih proširenih vena, pacijenti nemaju tegoba

Proširene vene sa simptomima – Simptomi mogu biti:

Otok potkolenica koji u toku noći nestane, sa napredovanjem bolesti je sve izraženiji, a u uznapredovaloj bolesti se ne povlači ni tokom noći;

Težina u nogama - naročito posle dužeg stajanja, u početku blagog stepena, a kasnije nesnosna težina nogu sa napetošću listova i osećajem da će „noga pući“

Grčevi u listovima – sve izraženiji kako bolest napreduje, posebno izraženi noću, nekada toliko jaki da mogu izazvati rupturu mišića. Uzrok grčeva je nagomilavanje mlečne kiseline u mišićima, zbog zaostajanja krvi u nogama, na terenu proširenih vena.

Promena kvaliteta kože – zbog zaostajanja krvi i izlivanja pigmenta gvožđa (hemosiderin) u tkivima, dolazi do promena izgleda, a kasnije i kvaliteta kože. Zbog toga je koža podložna lakim povredama i teškom zarastanju.

Rane - zbog dugotrajne venske bolesti i narušene ishrane kože, otvaraju se rane, najčešće na unutrašnjij strani potkolenice, neposredno iznad skošnog zgloba.Rane nastaju u sled beznačajne povrede ili čak i spontano i ne vrlo teško zarastaju.

Upala – ( tromboflebitis ) Kod izraženih proširenih vena često dolazi do zgrušavanja krvi u njima sa razvojem površne upale (tromboflebitis). Upala se može širiti duž glavnog stabla vene prema preponi, a nekada tromb može sa površne da uđe u duboku venu ( ascedentni tromboflebitis). U tom slučaju potrebna je hitna hirurška intervencija.

Krvarenje – zbog istanjenja kože iznad proširenih vena vrlo često i mala povreda ( nekad i bez povrede ) dovede do izraženog krvarenja, koje može da bude i dramatično za pacijenta.

(Espreso/ operacijavena.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.