ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO SVAKOG DANA JEDETE MESO? Evo koji su simptomi, obratite pažnju POGOTOVO POSLE POSTA
Pečenje, Foto: Filip Plavčić

oprezno

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO SVAKOG DANA JEDETE MESO? Evo koji su simptomi, obratite pažnju POGOTOVO POSLE POSTA

Evo šta se dešava vašem organizmu ukoliko svaki dan jedete meso

Objavljeno:

Dolaskom Božića, 7. januar završava se Božićni post, te ljudi polako prelaze na uobičajeni jelovnik, mrsnu hranu, a ponajviše na meso. Da li ste se ikada zapitali šta se dešava ukoliko preterate sa unosom mesa ili ako ga jedete svaki dan?

Evo odgovora! Svakodnevno konzumiranje mesa može da uspori metabolizam, dovede do problema sa kosom, kožom, da izazove glavobolju ili dehidrataciju. Zato, nije na odmet da, ukoliko ste ljubitelj mesa, malo "odmorite" od istog. Na primer, dobro je da barem jednom nedeljno preskočite obrok sa ovom namirnicom, savetuju stručnjaci. A evo koji se sve simptomi javljaju:

Prase, Pečenje
foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Dehidratacija

Mogli biste da dehidrirate ako previše jedete crvenog mesa. Zbog viška mokraćne kiseline mogli biste da osetite žeđ više nego inače. Vašim bubrezima je potrebna voda da razblaže bilo kakav toksični otpad, zato vodite računa da unosite dovoljno tečnsoti u organizam.

Zatvor

Hrana zasnovana na mesu ima puno proteina, ali nema puno vlakana koji su dobri za probavu. Upravo zbog toga se javlja zatvor. Namirnice koje su bogate vlaknima su voće, povrće i cele žitarice. Zato ne zaboravite da ih uvrstite u ishranu!

Glavobolja

Nedostatak hidratacije takođe može da izazove glavobolju. To uzrokuje da krv bude gušća, što znači da je smanjen protok kiseonika do mozga. S druge strane, neki proizvodi na bazi mesa poput salame ili hot-dogova sadrže nitrate koji mogu da povećaju protok krvi u mozgu.

Neprijatan zadah

Ishrana koja se sastoji od veoma visokog udela proteina i masti, ali joj nedostaje ugljenih hidrata, može da dovede do toga da telo proizvodi ketone. Ketoni se oslobađaju kroz dah i zato se javlja neprijatni zadah. Zato se pobrinite da uključite i neke ugljene hidrate u svoju ishranu, savetuju stručnjaci.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.