POSLEDICE KOFEINA: Evo kako da ih IZBEGNETE, a da I DALJE UŽIVATE u KAFI!
Kafa, Foto: Printscreen

oprez

POSLEDICE KOFEINA: Evo kako da ih IZBEGNETE, a da I DALJE UŽIVATE u KAFI!

Ima pozitivne učinke, ali vrlo je važan način na koji je pijete.

Objavljeno:

Mnogi započinju dan šoljicom kafe, a na isti način održavaju energiju nekoliko puta kroz dan. Kofein pomaže kod koncentracije, fizičkih performansi i energije, no ima i nekoliko negativnih učinaka. Otkrivamo koliko kafe u danu treba popiti i kako je piti na zdravi način.

Žgaravica je prva na popisu nuspojava kafe, a osim nje neka istraživanja pokazala su da veće količine ispijanja kafe mogu dovesti do sindroma iritabilnog creva.

Osim toga, mnogi napici od kafe puni su šećera, mleka, raznih sirupa koji pružaju ukus, a to može dovesti do neravnoteže bakterija u crevima. Redovna konzumacija šećera takođe može dovesti do dijabetesa, srčanih i autoimunih bolesti.

Postavlja se pitanje, treba li kafu izbegavati ili je možemo piti i na zdrav način tako da nam ne škodi?

Istraživanja su pokazala da niže doze kofeina mogu imati pozitivan učinak na zdravlje ako se konzumiraju u pravilnim intervalima. Bolje je piti 200 mg kofeina (otprilike dve šoljice) u razdoblju od šest do sedam sati, nego popiti svih 200 mg u samo jedan sat. Takođe, nemojte zaboraviti bitnu činjenicu – kako kofein utiče na vas.

Svoju rutinu ispijanja kafe morate prilagoditi i tome jer neko ga teže podnosi, a na nekoga baš i nema tako jak uticaj. Zaključak je da smete popiti svoju jutarnju kafu, čak i one tokom dana, ali treba ih rasporediti. Odjednom pijte samo manju količinu, prenosi Mind Body Green.

(Espreso/Večernji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.