OVA BILJKA POMAŽE PRI SPREČAVANJU TROMBOZE: Moćna namirnica ubrzava metabolizam i čisti krvne sudove
Lan, Foto: Printscreen/Youtube/Lekovite biljke

PROBAJTE!

OVA BILJKA POMAŽE PRI SPREČAVANJU TROMBOZE: Moćna namirnica ubrzava metabolizam i čisti krvne sudove

Flebotromboza je pojava tromba u glavnoj veni noge ili u velikim venama karlice

Objavljeno:

Tromboza je bolest krvnih sudova koja nastaje stvaranjem ugruška (tromba) u venama ili arterijama.

Može da se javi u trudnoći, nakon operativnih zahvata u predelu abdomena i karlice, usled upale pluća, pa i nakon dugotrajnog sedenja

Flebotromboza je pojava tromba u glavnoj veni noge ili u velikim venama karlice.

Ovaj oblik tromboze zahteva bolničko lečenje, da ne bi nastala embolija. Savetuje se strogo mirovanje sa visoko podignutim nogama, uz nošenje elastičnih čarapa. Tromb se može ukloniti lekovima ili operativnim putem. U prevenciji i lečenju ovog oboljenja od pomoći može biti i lan.

Recept: Kuvati 50 g lanenog semena u 3 l vode oko 20 minuta. Seme procediti i umotati u tkaninu ili platnenu vrećicu, pa ga priviti na bolno mesto. U međuvremenu noge potopiti u tečnost u kome se kuvalo seme, pa ih potom umotati u toplu vunenu krpu. Terapiju ponavljati svakodnevo, pa čak i mesec dana nakon povlačenja simptoma.

1 / 2 Foto: Profimedia

Čaj od lana, s druge strane se smatra odličnim sredstvom za poboljšanje probave. Veliko prisustvo omega-3 masnih kiselina, biljnih vlakana i biljne sluzi, pomaže u uspostavljanju normalnog rada organa za varenje. Olakšava pražnjenje creva, čisti organizam od nagomilanih otrova i pomaže u topljenju viška masti. Sadrži lecitin, pa je sposoban da rastvara masti i snižava nivo holsterola. Odličan je izvor i oligo elemenata (fosfora, kalcijuma, kalijuma, cinka, selena, mangana…)

Način pripreme:

Potrebno je znati da lan nije preterano svarljiv pa ga za upotrebu treba pripremiti. Čaj od lana se priprema od svežih semenki lana, tako što se dve ravne supene kašike lanenog semena preliju sa 300 ml mlake vode. Sve se blago izmeša i ostavi poklopljeno da odstoji oko sat vremena, ali nikako duže. Nakon toga, tečnost se procedi i od tada je spremna za upotrebu. Preporuka je da se ovako pipremljen čaj pije ujutru i na prazan stomak, kako bi pokazao najbolje rezultate. 50 g lanenog semena dnevno se smatra bezbednim za ljude koji su bez zdravstvenih problema.

(Espreso / Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.