Ovih 5 uvrnutih stvari se dešavaju u vašem telu kada imate menstruaciju! (GIF)

OTMICA VANZEMALJACA ILI

Ovih 5 uvrnutih stvari se dešavaju u vašem telu kada imate menstruaciju! (GIF)

PMS i ciklus vas pretvaraju u nekakvo bajkovito stvorenje pa ne možete prepoznati samu sebe. Glas vam liči na govor robota ili nekog automata? Priroda vam je pripremila naučno objašnjenje za to.
Objavljeno:

Da nije taklo bolan ciklus bi mogao biti smešan, žene znaju zašto. Osim strahovitih bolova u stomaku, grčeva i nepriajtnosti da li znate šta se još dešava vašem telu? Ako pomislite da su vas preko noći oteli vanzemaljci i radili istraživanja na vašem telu nije tako, dešava vam se ovo a verovatno i ne primećujete:

Giphy
1. Menstrualni grčevi smanjuju kognitivne sposobnosti Engleska studije je 2014. godine testirala 52 žene da bi videla kako menstrualni bolovi utiču na funkcije mozga. Istraživači su otkrili da tokom ciklusa zbog bola koji osećaju žene imaju smanjenu moć pažnje i moć multitaskinga. Rezultati istraživanja su poređeni sa rezulatima žena kada nisu u ciklusu i dokazano je da je moć kognitivna moć samanjena.
tumblr
2. Način na koji osećate bol se menja tokom ciklusa Istraživači su dokazali da hormoni tokom ciklusa utiču na doživljaj bola. Zbog toga istraživači navode da žene i muškarci drugačije osećaju bol. Prema časopisu Helt nivo estrogena može da promeni način na koji žena doživljava bol. Veza između estrogena i bola još nije dobro shvaćena. Neke studije govore da su tokom ciklusa kada imaju manje estrogena žene osetljivije na bol, dok druge studije pokazuju da su žene manje osetljive na bol kada imaju manje estrogena.
Pinterest
3. Grčevi mogu da menjaju mesto pojavljivanja Obično mislite da su grčevi vezani za abdomen gde se nalazi materica, ali grčevi mogu izazvati bol i u donjem delu leđa ili gornjem delu nogu. To je zbog toga što su nervi isprepletani u karličnom delu, i ako ih nešto iritira na jednoj to se može osećati i na drugoj strani.
Giphy
4. Ciklus utiče na glas Prema studiji iz 2011. psihologa Nejtana Piptona i Gordona Galupa menstruacija značajno može uticati na glas, čak toliko da muškarci mogu primetiti razliku. Naučnici su snimali ženski glas u toku menstruacije i nakon nje. Snimci su pokazali značajne razlike. Muškarci koji su pčreslušavali snimke su tačno pogodili 35 procenata promena u glasu. Ženski glas tokom menstruacije je ocenjen kako manje atraktivan.
Giphy
5. Tokom ciklusa su manje šanse da dobijete gljivične, a veće da dobijete bakterijske infekcije Doktor Dženifer Vajfder je rekla da tokom ciklusa ph vrednost vagine raste, to sprečava gljivice da rastu, što sprečava mogućnost dobijanja gljivičnih infekcija. Porast ph vrednosti koju izazivaju hormoni može prouzrokovati dobijanje bakterijskih infekcija kod nekih žena jer pogoduje razvoju bakterija.
Giphy
(Espreso.co.rs / Izvor: bustle.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.