3 neočekivane bolesti koje vam mogu izazvati krajnici (FOTO) (GIF)
Foto: Thinkstock

štite ali i škode

3 neočekivane bolesti koje vam mogu izazvati krajnici (FOTO) (GIF)

Mogu vam izazvati brojne neprijatnosti i bolove, a mogu vam i ozbiljno ugroziti zdravlje ako ih ne lečite na vreme
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Krajnici su prva linija odbrane od mikroorganizama prisutnih u vazduhu i drugih štetnih stvari, služe kao filter, ali ponekad se ove loptice smeštene u grlu mogu da se iziritiraju i tako da vam izazovu mnogo neprijatnosti.

Muči vas nizak pritisak? Ovo je najbolji način da pomognete sami sebi (FOTO) (GIF)

Ono što treba da znate je činjenica da funkciju filtera u organizmu imaju samo zdravi krajnici, bolesni mogu da izazovu velike zdravstvene probleme i da postanu izvor stalnih infekcija. Krajnici ili tonzile su deo limfnog sistema i pomažu organizmu u odbrani protiv infekcija.

Šta će se dogoditi vašem telu ako ne jedete meso godinu dana? (FOTO) (GIF)

foto: giphy

1. Neprijatan zadah

Prema podacima američke institucije za zdravstvo, polovina svetske populacije pati od lošeg zadaha. 90 procenata problema uzrokovano je problemima u samoj usnoj duplji, kao što je loša oralna higijena. Neprijatan zadah može biti i posledica nakupljenog kamenca na krajnicima koji se stvaraju kada se kamenac u krajnicima pretvori u kalcijum.

foto: Shutterstock

Krajnici su puni uglova i pukotina u kojima se skupljaju bakterije, mrtve ćelije i sluz. Iz tih čestica nastaju bele formacije smeštene u džepićima krajnika. Te naslage često sadrže sumpor koji uzrokuje loš zadah. Rešenje je dobra oralna higijena, kao što je pranje zuba dva puta dnevno i ispiranje antiseptikom koji uklanja nakupljene naslage.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.