Kakve veze imaju VOJNIK, PESNIK i TAMNIČAR sa DANOM ZALJUBLJENIH? Velike! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

jedna velika ljubav

Kakve veze imaju VOJNIK, PESNIK i TAMNIČAR sa DANOM ZALJUBLJENIH? Velike! (FOTO) (GIF)

Dok je odlazio da mu odrube glavu, Valentin je slepoj tamničarevoj ćerki poslao pismo sa žutim šafranom u znak zahvalnosti za ukazanu pažnju...
Objavljeno:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Dan Svetog Valentina, poznatiji kao Dan zaljubljenih, u zapadnoj kulturi poznat i kao Valentinovo je praznik koji se proslavlja 14. februara svake godine.

Ovo je ubedljivo najbolji poklon za DAN ZALJUBLJENIH - bar tako tvrdi nauka! (FOTO) (GIF)

Posredno ili neposredno ga obeležava veliki broj ljudi širom sveta, iako je ovaj dan obično radan. Dan zaljubljenih je izvorno praznik Protestantske i Rimokatoličke crkve.

foto: tumblr

Sem zapadnih, ovaj dan obeležava i Pravoslavna crkva, ali pola godine kasnije, 12. avgusta. Svetac kojeg pravoslavci slave 14. februara po gregorijanskom, odnosno 1. po julijanskom kalendaru, jeste Sveti Trifun, zaštitnik vinove loze, vinogradarstva i vina. Taj praznik se naziva Trivundan.

foto: profimedia

Proslava Valentinova je u početku bila namenjena nekolicini istoimenih ranohrišćanskih svetaca. Najpoznatija martirologija (način na koji neko postaje svetac-mučenik) Valentina jeste ta da je pogubljen jer je venčavao vojnike, što je tadašnji rimski car Klaudije II strogo zabranio, smatrajući da su oženjeni muškarci loši vojnici.

foto: giphy
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.