UMRO VELIČANSTVENI MUZIČAR U 82. GODINI: Ceo svet se oprašta u suzama
Alfred Mekoj Tajner, Foto: Printscreen/Youtube

in memoriam

UMRO VELIČANSTVENI MUZIČAR U 82. GODINI: Ceo svet se oprašta u suzama

Slavni američki džez pijanista Alfred Mekoj Tajner, poznat kao deo kvarteta saksofoniste Džona Koltrejna preminuo je u 82. godini, saopštila je njegova porodica

Objavljeno:

Tajner koji se smatra velikim pijanistom džeza u rangu sa umetnicima Herbijem Henkokom, Bilom Evansom i Čikom Koriom, oblikovao je smer modernog džez klavirskog sviranja.

"Makoj je bio muzičar koji se posvetio životu i umetnosti, porodici i duhovnosti", navela je njegova porodica koji nije precizirala uzrok njegove smrti. Muzika Mekoj Tajnera i njegovo nasledje će biti inspiracija za obožavaoce džeza i buduće talente, dodala je porodica.

Rodjen kao Alfred Mekoj Tajner u Filadelfiji 1938. godine, umetnik je počeo da ide na časove klavira sa 13 godina. Njegova karijera je počela u grupi Džeztet, koju su vodili Beni Golson i Art Farmer.

Tajner, koji je bio i kompozitor, 1960. godine se priključio slavnom kvartetu Džona Koltrejna. Tajner je svirao u sada kutnim Koltrejnovim albumima "A Love Supreme" i "My Favorite Things".

Pijanista je bio jedini živ član kvarteta, koji su činili pored njega i Koltrejna, Džim Garison i Elvin Džouns. Tajner je imao i uspešnu solo karijeru i istovremeno je davao časove klavira.

Umetnik je 2008. godine na novinarsko pitanje o tajni dugovečnosti odgovorio da je to sok od šargarepe. "Volim sok od šargarepe zajedno sa celerom... Za mene su život i muzika jedna i ista stvar. Sviram ono što živim", rekao je pijanista.

Bonus video:


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.