MR GAGA: Jezik čuvenog izraelskog koreografa Ohada Naharina
Foto: Beldocs PROMO

večeras na Beldocsu

MR GAGA: Jezik čuvenog izraelskog koreografa Ohada Naharina

Večeras u 22:00 u okviru Beldocs-a publika će moći da pogleda dokumentarni film o najpoznatijem svetskom koreografu savremenog plesa, Ohadu Naharinu
Objavljeno: 13:57h

Ohad je oduvek bio jsano društveno i politički opredeljen u svom radu, iako političnost nije svojstvena plesu.

Takođe, on smatra da su price o patnji i gorućim svestskim problemima dosadne u poređenju sa tim da se isti predstave kroz ljudsku sposobnost korišćenja tekstura i višeslojnih pokreta. Suprostavljajući fizičku eksplozivnost i smirenost, interesujući se za kontraste, ivice i krajnosti, on stvara prostor i udaljenost koji imaju značajnu ulogu u plesu. Njegova filozofija koju zastupaju i mnogi drugi koji su život posvetili plesu, jeste da svako treba da igra.

Film je sniman osam godina i prati Naharinove umetničke početke, intimnu atmosferu sa proba, arhivsku građu i zapanjujuće detalje sa nastupa. Hejman je dočarao čudesnu priču o tome šta je potrebno da bi se iskoračilo iz običnog, iscrpljujući mogućnosti pokreta i igre i najzad otkrivajući lepotu koju umetnost može da donese Svetu.

U filmu glumi i slavna holivudska glumica Natali Portman, koju je Naharin pripremao za Oskarom nagrađenu ulogu balerine u filmu “Crni labud”.

Kao što se otkriva u dokumentarcu koji hronološki prati njegov život i karijeru, izraelski plesač i koreograf, Ohad Naharin, se odlično snašao u ulozi umetnika koji provcira koja mu i u stvarnom životu pripada, iako je čitavih deset godina odbijao ideju da se uopšte snima film o njemu i da u tome učestvuje. Izuzetno harizmatičan i žustar, neverovatno zgodan i atletski gibak iako je u šestoj deceniji života, umetnički direktor Batševa plesne kompanije iz Tel Aviva se odlučio da radi na filmu tek nakon desetogodišnjih Hejmanovih molbi, zbog toga što ga je uznemiravalo pristustvo kamera i snimatelja u sali za vežbanje.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.