OVO JE PRAVA ISTINA O POREKLU LJUBIŠE SAMARDŽIĆA! Šokiraće se SVAKI SRBIN KADA VIDI
Ljubiša Samardžić, Foto: Printscreen

Da li ste znali?

OVO JE PRAVA ISTINA O POREKLU LJUBIŠE SAMARDŽIĆA! Šokiraće se SVAKI SRBIN KADA VIDI

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine.

Objavljeno:

Ljubiša Samardžić bio je srpski i jugoslovenski glumac, reditelj i producent.

Karijeru je započeo šezdesetih godina prošlog veka glumeći uglavnom u partizanskim filmovima, ali mu je nesumnjivu popularnost donela i saradnja sa glumicom Milenom Dravić, kao i režiserom Purišom Đorđevićem. Samardžić je jedini srpski glumac nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji (1967). Nadimak mu je bio Smoki, po ulozi koju je tumačio u filmu Peščani grad.

Ljubiša Samardžić
foto: Dragan Kadić

Još u gimnaziji je povremeno radio da bi izdržavao porodicu. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Njegov talenat je otkriven veoma rano i dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu. Kroz gotovo trideset godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u ratnim i komedijama, a kasnije i u delima društvene problematike: Ljubavni život Budimira Trajkovića, Smrt gospodina Goluže, Život je lep, Kuća pored pruge i dr.

Naklonost publike stekao je gotovo isključivo na filmu; kako sam kaže, igrao je kod skoro svih jugoslovenskih reditelja. Na televiziji je nastupao relativno malo (glavne uloge u četiri televizijske serije: Kuda idu divlje svinje, Dimitrije Tucović, Vruć vetar i Policajac sa Petlovog brda).

Šurda, Vruć vetar, Ljubiša Samardžić
foto: Dado Đilas

Ljubiša Samardžić je bio angažovan u društveno-političkom radu u Republici Srbiji. U vreme SFR Jugoslavije, kao glumac, glumio je partizanske uloge u ratnim filmovima zbog čega je uživao simpatije i naklonost vladajuće političke partije Saveza komunista Jugoslavije.

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine. Legat je predstavljen javnosti 27. februara 2016. godine. Godine 2016. snimio je film o sebi koji se zove Panta rei.

Ljubiši Samardžiću je krajem 2016. godine operisan tumor na mozgu. Preminuo je posle teške bolesti 8. septembra 2017. godine, u 81. godini života. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube

Rođen je 19. novembra 1936. godine u Skoplju.

(Epreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.